Zázvorové tempeh-špízky

3. prosince 2011 v 20:56 | E-Lištička |  Vařila Lištička...
Opět další recept s trochu exotickým nádechem, ve kterém představím u nás méně známou potravinu tempeh.



Pokud zapátráme v internetových slovnících, dozvíme se, že tempeh je název pro "fermentované sojové boby", popř. že se jedná o "sojový hermelín". Pokud s takovouto představou vstoupíme do obchodu, můžeme být poměrně překvapení, až na pultu uvidíme do sebe stlačené sojové boby obalené "bílým čímsi", které se opravdu trochu podobá plísni, kterou známe z hermelínů. Co se týče chuti, tak upřímně: Čistě přírodní, nijak neupravený tempeh bych asi doporučila jen a jen opravdu odvážným jedincům se zláštně netypickým chuťovým aparátem, protože "to hořké s divnou pachutí" chutná jen málokomu. Přesný opak ovšem platí např. o tempehu uzeném - ten doporučuji jak syrový do salátů, tak různě tepelně upravený do hlavních jídel, polévek, předkrmů..., jelikož svou uzenou oříškovou chutí může učarovat leckomu. A kdeže tempeh sehnat? Nezbývá, než oběhat obchody se zdravou výživou, biopotravinami, speciální výživou.....a s sebou si připravit cca 40 Kč.

Pro nadšence do zdravé stravy už snad jen dodat, že tempeh obsahuje spousty užitečných látek, jako např. vápník, fosfor, které jsou potřebné zejména pro naše kosti a zdravý chrup, nebo vitamín B12, jež se podílí např. na krvetvorbě a správné činnosti nervového systému...a také vysoký obsah bílkovin. Takže - bez výčitek do vaření!

Potřeby:
  • jedno balení uzeného tempehu
  • mrkev
  • pórek
  • čerstvý zázvor
  • mouka
  • minerálka/pivo
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • špejle

Postup:
  1. Tempeh nakrájíme na kostičky, mrkve a pórek na kolečka a zázvor na kousky tak velké, jak sneseme(kdo zázvor nikdy neochutnal, doporučuji empirickou metodu testování snesitelnosti - kousni a uvidíš!).
  2. Na špejli napíchneme vždy kousek zázvoru, mrkev, pórku a tempeh (můžeme i v jiném pořadí :o) ), napichujeme střídavě všechny suroviny, dokud nezískáme špízek sympatické velikosti.
  3. V misce utvoříme řidší těstíčko: mouku rozmícháme v minerálce(případně pivu), můžeme trochu osolit.
  4. Špízky obalujeme v těstíčku a smažíme na oleji dozlatova.
  5. Podáváme např. se salátem =)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 12. ledna 2012 v 21:17 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama